vrijdag 8 oktober 2010

De bouw van de Drijfhut

Al een heel jaar ben ik gecharmeerd van de foto's gemaakt uit een zogenoemde drijfhut... Foto's op Birdpix hebben mij meermaals verbaasd en toch is het pas sinds vorige week dat ik ook heb besloten mij eraan te wagen. Dit komt waarschijnlijk door het ontbreken van een goede locatie voor de hut.

Ik kon me dus niet langer inhouden en ben begonnen met de bouw van de hut. Waarschijnlijk zal ik eerst bij ons in het kanaal gaan "oefenen" en blijven doorzoeken voor een betere (of vaste) locatie.

Eerste uitvoering

Mijn eerste constructie was vrij eenvoudig, een "blok" piepschuim in de vorm van een U en daar over een camouflagenet.
Ik heb bij de lokale bouwmarkt een houten plaat opgehaald van 1m x 1m en 12mm dik.

Hier heb ik dus de U uitgezaagd zodat ik aan beide kanten twee "armen" overhield van ca. 20 cm breed.

Vervolgens heb ik hier 3 lagen piepschuim onder gelijmd van 6mm per stuk. Dit heb ik vervolgens met ducttape vast getaped en dat ging eigenlijk wonderbaarlijk goed! Het piepschuim blijft perfect op de plaats en is erg stevig en daarbij verlies ik zo ook geen piepschuim bolletjes.

Vervolgens heb ik op de vier "hoeken" gaten geboord van 16mm. Hier passen precies twee gele PVC pijpen van 2mtr gekruist in. Deze pijpen waren iets minder dan 16mm in diameter, vandaar ook de gaten van 16 mm. Over deze pijpen komt dan een camouflagenet.

De drijfhut in deze vorm ben ik toen gaan testen. Al gauw vond ik een aantal tekortkomingen:

- Omdat je zelf in het water loopt met een waadpak is er maar één ideale diepte, waarop je goed door de camera kunt kijken. Dus dieper of ondieper water werkt niet en dus ben je vrij beperkt in je locaties.

- Hierdoor is het ook niet mogelijk om in water te komen waar je niet kunt staan. Ik heb het geprobeerd langs de kanten van het kanaal. Dat ging op zich prima totdat ik om een overhangende boom moest...

- Je zit vrij diep in het wat en dan kan op den duur wat ongemakkelijk worden, helemaal als het wat kouder wordt, al is mijn neopreen waadpak goed isolerend.

UPDATE
Hier nog een aantal foto's van de bouw, die ik nog vluchtig heb gemaakt. Zo kun je ongeveer zien hoe het eruit ziet. PS: let niet op de troep in de schuur......
De Oplossing

Om deze problemen op te lossen moest ik een hut hebben die een stuk langer is, zodat ik er óf helemaal in kan liggen óf in ieder geval tot aan mijn middel. Hierdoor blijf ik dan grotendeels buiten het water en ben ik niet meer gebonden aan die of juist ondiep water, omdat ik gewoon drijf.

Ik heb deze constructie bijna klaar, en over het resultaat ben ik tevreden, al is hij wel een keer zo groot geworden....

Als ik het helemaal klaar heb zal ik in een volgend bericht de beschrijving geven en uiteraard foto's en misschien wel een filmpje!

To be continued!

TIP: Op het internet is er best veel over een dergelijke drijfhut te vinden, al is het heel erg zoeken. De franse benaming voor een drijfhut doet echter wonderen en levert veel hits op... dus google eens op "affut flottant"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten